Trauma
schokkend
herbeleving

Snelle hulp bij ingrijpende gebeurtenissen
Van herbeleving naar herinnering

Trauma

Soms komen mensen in situaties terecht die een grote indruk maken. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen leiden tot langdurige en belemmerende stressklachten en zelfs tot trauma. Hoe een gebeurtenis zich uit en verwerkt wordt, kan per persoon verschillen. Meestal kunnen mensen heftige gebeurtenissen een plek geven en na een tijdje kunnen ze weer normaal verdergaan. Het kan echter ook voorkomen, dat maanden na de gebeurtenis nog last houden van herbelevingen, nachtmerries of slapeloosheid, prikkelbaarheid of een overmatige waakzaamheid. Soms worden situaties vermeden die aan het trauma doen denken en worden mensen belemmerd in hun leven. In die gevallen is het nodig om deze post-traumatische stressreactie te behandelen.

Post Traumatische Stress

Trauma is een beladen woord. Snel denken we aan oorlog of ander geweld, maar trauma kan ook veel dichterbij zijn. Elke schokkende gebeurtenis die zorgt voor heftige emotionele reactie kan traumatisch zijn. Als je na het meemaken van een ingrijpende situatie blijft steken in angst, woede, eenzaamheid of andere negatieve emoties die het normale leven in de weg staan, kun je van een trauma spreken. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon en schokkend, dat het niet lukt om er mee om te gaan. 

Iedereen maakt in de loop van het leven heftige dingen mee. Er is geen objectieve maat voor hoe heftig een ervaring is of hoe ernstig de klachten mogen zijn. De wijze waarop mensen omgaan met ingrijpende gebeurtenissen verschilt namelijk ook van persoon tot persoon. Waar de één van slag door raakt, kan een ander prima hanteren en tegelijk kan iemand zelf verrast worden door de heftigheid waarmee een situatie binnenkomt en een indruk achterlaat. Daarom is alleen de eigen ervaring een bruikbare maat voor de ernst van de klachten. Als je merkt dat jouw klachten het dagelijkse leven in de weg staan, is het reden genoeg om hulp te vragen. 

Als een schokkende gebeurtenis of een trauma niet goed verwerkt kan worden, kan dit zelfs na maanden nog heftige emoties oproepen. Omdat het een lange tijd ná de eigenlijke gebeurtenis nog steeds een heftige emotionele reactie oproept, spreken we van post-traumatische stress. In feite voelt het alsof de gebeurtenis steeds opnieuw wordt beleefd. In plaats van een herinnering aan een situatie is er sprake van een herbeleving, alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met levensechte herinneringen, flashbacks en nachtmerries. 


Heb ik PTSS?

Bij een posttraumatische stress stoornis, heb je aanhoudend last van een aantal van onderstaande klachten en merkt dat de klachten jouw dagelijkse leven in de weg staan

  • Je hele leven wordt in beslag genomen door de gebeurtenis
  • Je hebt onaangename herinneringen aan de gebeurtenis en
  • Je beleeft de ingrijpende gebeurtenis steeds opnieuw
  • Je slaapt slecht en hebt akelige dromen over de gebeurtenis
  • Je handelt of voelt alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt
  • Je bent vaak en al lange tijd angstig of prikkelbaar
  • Je voelt je somber
  • Je stemming wisselt en is onvoorspelbaar
  • Je kunt je moeilijk concentreren
  • Je bent overmatig waakzaam/alert
  • Je schrikt snel
  • Je hebt schuldgevoelens of voelt je onmachtig
  • Je geheugen werkt minder goed
  • Je voelt je eenzaam of sluit je af voor contact met anderen
  • Je hebt problemen op je werk of andere levensgebieden
  • ...

Behandeling

Korte en bewezen effectieve behandelingen
EMDR THERAPIE
van herbeleving naar herinnering

EMDR is een bewezen effectieve behandeltechniek bij enkelvoudig trauma (eenmalige gebeurtenis), waarbij de emotionele lading van herinneringen aan heftige gebeurtenissen, wordt geneutraliseerd. Als een gebeurtenis in het verleden meer een herbeleving is dan een herinnering, kan EMDR helpen hier weer afstand en rust in te vinden. 

BRAINSPOTTING
van blokkade naar bevrijding

Brainspotting is een relatief nieuwe maar nu al heel effectief gebleken techniek voor het behandelen van verschillende blokkades, zoals het vastlopen na een traumatische gebeurtenis. Brainspotting is ontwikkeld vanuit de inzichten van EMDR en bouwt voort op de zelfde bewezen mechanismen. Brainspotting is daarbij minder gericht op het denken en herinneren, maar meer op het voelen.

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE
van activatie naar acceptatie

Met cognitieve therapie worden belemmerende en moeilijke gedachten- en gedragspatronen opgespoord en omgebogen naar meer helpende manieren van denken. Een belangrijk onderdeel van cognitieve therapie is het leren werken met de werkelijkheid waarin wij verkeren en niet te strijden tegen wat wij niet kunnen veranderen.

Adres

Prins Bernhardlaan 4
2405 VZ  ALPHEN AAN DEN RIJN

Contacten

Email: info@psyos.nl                     
Telefoon +31 (0)6 41 88 3236 

Links

KvK : 77475798
Btw: NL002053837B54